Tag på sheltertur og oplev naturen helt tæt på

Af Hanne Clausen
0 Kommentar

Naturen rummer nogle helt unikke egenskaber. Den kan give ro, ny energi, være lærerig og ikke mindst danne rammen om oplevelser og følelser – sociale såvel som private. Så hop ud i den!

Der findes mange forskellige måder at nyde naturen på. En lang gåtur i en smuk skov eller en hyggelig tur på stranden er favoritter hos de fleste. I sommermånederne findes der intet bedre end at tænde op i grillen eller at bage snobrød over et levende bål. Man kan dog også sagtens tage skridtet videre og kombinere et dejligt ophold i den danske natur med en eller flere overnatninger udendørs.

Hvis man er til natur og frisk luft døgnet rundt, er der et hav af skønne muligheder for udendørs overnatninger i Danmark. Udover traditionel camping kan man med fordel benytte sig af et af de mange shelters, der står på mere eller mindre primitive lejrpladser rundt omkring i landet.

2 både i vand

Hvad er et shelter?

Et shelter er en slags primitiv træhytte, der er beregnet til overnatning. Det kan sammenlignes med en bivuak, men modsat en bivuak er et shelter en permanent konstruktion. De er fremstillet forskelligt, men ofte i hele træstammer, der er sat sammen som i et bjælkehus.

Selvom shelters kan være forskelligt konstrueret, har de alle en række fællestræk: De er ofte hævet cirka en halv meter over jorden og har en fast træbund. Derudover er de firkantede og har en stor åbning i den ene ende. Udover åbningen er der et udhæng, som skygger og holder den værste regn og blæst ude.

Nogle shelters kan huse op til 30 overnattende personer, men oftest er der i danske shelters plads til omkring 8-10 overnattende personer, alt efter hvor tæt man vil ligge.

Sådan finder du det nærmeste shelter

Naturstyrelsen har opstillet over 600 shelters fordelt på lejerpladser rundt omkring i hele Danmark.

Derudover findes der også en del private pladser. De private pladser ligger ofte i forlængelse af campingpladser, hvor man har mulighed for at booke shelters og overnatte i dem mod betaling.

Naturstyrelsens lejrpladser er inddelt i store og små pladser. De store lejrpladser kan have shelters med plads til op mod 30 overnattende personer. Sådanne pladser er primært beregnet til større grupper som spejdere, skoleklasser eller lignende. De store lejrpladser kan bookes på naturstyrelsens hjemmeside. Når du har booket pladsen, har du fortrinsret til den i hele den bookede periode.

Naturstyrelsens små pladser kan man ikke booke, og man kan derfor ikke være sikker på, at de er ledige. Du kan dog vælge en af de pladser, som ikke er så let tilgængelige. På den måde er der større chance for, at du har pladsen for sig selv.

På naturstyrelsens hjemmeside http://udinaturen.naturstyrelsen.dk/udinaturen/ finder du desuden en god oversigt over alle lejrpladserne og placeringen på de forskellige shelters. Der findes også en smart app (http://shelterapp.dk/), som du med fordel kan bruge, når du allerede er på farten og ønsker at finde det nærmeste shelter.

Tilgængelighed og regler på pladserne

De fleste pladser med shelters er primært rettet mod gående, cyklende, ridende og endda padlende gæster. Af den grund skal man være opmærksom på, at biler og motorcykler ofte er forbudt på pladserne, da besøgende gæster skal have lov at nyde naturen uden motorstøj.

Der er stor forskel på Naturstyrelsens pladser. Mange af dem har shelters, som du kan overnatte i, og pladserne kan endvidere være indrettede med toilet, vandhane, bålplads og bænke. Dog kan man også vælge nogle af de mindre pladser, som ofte bare er små lysninger i skoven, hvor du har mulighed for at overnatte i dit eget medbragte telt eller bivuak.

Fælles for alle pladserne er de regler, som du skal følge, når du opholder dig på en af pladserne. Det er både for at tage hensyn til andre gæster såvel som naturen.

  • Du må kun tænde bål på dertil beregnede bålpladser
  • Du skal rydde op efter dig selv og tage dit affald med, når du forlader pladsen
  • Du må have maksimalt to overnatninger på pladsen – medmindre andet er anført

Der kan dog være særskilte regler for pladserne, og de vil i så fald være anført på stedet og/eller på Naturstyrelsen hjemmeside.

Billig ferie i shelters

Shelters er et rigtig godt, hyggeligt og billigt feriealternativ til dig, der har en forkærlighed til naturen. Naturstyrelsens egne shelters er gratis at overnatte i, men ønsker man lidt flere bekvemligheder og et bredere udvalg af faciliteter, så kan man med fordel leje et shelter til en god pris på en af de private campingpladser.

Pakkeliste

I og med man ankommer til de fleste lejrpladser enten til fods, ridende eller på cykel, så begrænser det naturligvis mængden af oppakning betydeligt. Men vælger man at overnatte i et shelter, behøver man ikke bruge plads i rygsækken til et telt. Man skal dog huske at medbringe liggeunderlag/luftmadras og en varm sovepose. Ligger dit shelter desuden ikke i nærheden af en campingplads, så er en køletaske samt køkkengrej til madlavning, madvarer og drikkevarer vigtigt.

Yderligere er tøj til årstiden og ting til personlig hygiejne gode ting at medbringe. Desuden kan du nemt få brug for toiletpapir, lommelygte og en lille spade eller skovl til toiletbesøg, hvis der ikke forefindes et toilet på pladsen.

2 på kanotur

En unik mulighed for naturelskeren

En eller flere overnatninger i et shelter er en unik mulighed for at komme ud i naturen og bo primitivt, nyde roen og lade tankerne vandre. Man kan tænde bål og lave mad over flammerne, fortælle historier omkring bålstedet, lytte til skovens pudslen og stresse helt af. Enten alene eller sammen med familie og venner.

Ønsker du at vide mere om overnatning i shelters, så kan du med fordel tage et kig forbi Shelter-oversigt.dk, hvor du både finder nyttig information, tips og tricks samt guides til at bygge dit eget shelter.

 

You may also like

Tilføj en kommentar