Mundskyl er blevet meget populært, og der er derfor en masse forskellige mærker på markedet. Uanset hvad dit behov er, kan du finde en mundskyld, som passer netop til dig. Du kan finde mundskyld mod eksempelvis dårlig ånde, misfarvninger på tænderne, følsomt tandkød og isninger. Derudover kan du vælge mundskyld med eller uden fluor, klorhexidin og alkohol. Men virker mundskyl overhovedet, eller er det blot et forsøg på at tjene flere penge fra producenternes side?
Børst hellere dine tænder ordentligt
Indholdsfortegnelse
Mundskyl er for mange blevet en vane, og det giver dig en ren smag i munden, som får dig til at tro, at mundskyllet virker. Men for langt de fleste danskere har mundskyl ikke den store effekt, og du er bedre tjent ved at børste dine tænder grundigt.
Som Anita Lindberg fra Lindberg Tandlægeklinik i Aarhus siger: ”Mundskyl indeholdende fluor har ingen signifikant betydning i forhold til at reduktion af huller i tænderne eller tandkødssygdomme, så længe man børster sine tænder grundigt to gange dagligt i minimum to minutter med tandpasta indeholdende fluor.”
Selvom mundskyl i nogle tilfælde kan hjælpe dig til en renere mund, må det aldrig erstatte tandbørstning. Når du børste tænder, renser du din mund meget bedre end ved mundskyl – for eksempel fjernes plak langt bedre ved at børste tænder end ved at bruge mundskyl. ”Med andre ord er mundskyl fuldstændig overflødigt, hvis ellers tandbørstningen bliver udført grundigt.” (Anita Lindberg)
Gå til tandlægen ved vedvarende problemer
Mange bruger mundskyl mod dårlig ånde, og selvom det umiddelbart virker, så camouflerer mundskyl blot lugten og fjerner ikke årsagen til den dårlige ånde. ”Det skal nævnes, at årsagen til dårlig ånde mange gange skyldes dårlig mundhygiejne og caries (huller i tænderne) og tandkødssygdomme. Sørg derfor altid for at gå regelmæssigt til tandlæge således at din tandlæge kan hjælpe dig med at holde din mund sund og fri for sygdomme, ” siger Anita Lindberg.
Det er altså meget vigtigt, at du ikke ignorerer vedvarende problemer, men sørger for at gå til tandlægen. På den måde kan den egentlige årsag til problemerne findes, og du kan få hjælp til en god mundhygiejne.
En anden god grund til at få besøgt din tandlæge regelmæssigt er, at nogle mundskyld kan skade dine tænder. Det er ikke godt for dine tænder, hvis du i lang tid bruger mundskyl med klorhexidin eller alkohol. Det kan nemlig ødelægge de naturlige bakterier, der er i din mund. Bakterier i munden lyder ikke godt, men flere af dem er nødvendige for en sund mund. Så hvis er usikker på, om mundskyl hjælper i netop dit tilfælde, er det en god idé at besøge din tandlæge for at få et klart svar.
Hvornår virker mundskyl?
Det er dog ikke i alle tilfælde, at mundskyl er dårligt. Der er flere tilfælde, hvor mundskyl har en positiv effekt. Hvis du lider af dårlig ånde, og din tandlæge anbefaler det, kan mundskyl være en glimrende løsning, for eksempel kan ”SB12 mundskyl modvirke dårlig ånde for patienter der lider af halitose (dårlig ånde)” (Anita Lindberg). Ved tandkødssygdomme kan mundskyl også hjælpe, det må bare ikke blive den eneste løsning, men snarere et redskab som foreslås sammen med den behandling, din tandlæge giver.
Selvom du ikke må bruge mundskyld med klorhexidin permanent, har det gavnlig effekt i kortere perioder (2-3 uger), hvis du ikke kan børste tænderne for eksempel efter et kirurgisk indgreb. Her hjælper klorhexidin også til at fremme helingen og holde dårlige bakterier på afstand.
Hvordan skal du bruge mundskyl?
Er du en af dem, som har gavn af mundskyl, skal du huske at bruge det rigtigt. I mange tilfælde modvirker mundskyld og tandpasta hinanden, så for den bedste effekt, bør du vente mellem en halv og en hel time, efter du har børstet tænder, før du skyller munden i mundskyl.
Derudover virker mange mundskyld først efter 30-60 sekunder, så hvis du kun har mundskyllet i din mund i få sekunder, før du spytter det ud, hjælper det slet ikke. Du skal derfor sørge for at skylle munden med det i op til et minut hver gang. På den måde får mundskyllet lov til at virke og giver dig det bedste resultat.
Endelig er det en god idé at vælge en mundskyld med fluor i, da netop fluor er med til at beskytte dine tænder mod huller. Og skulle du være i tvivl, så kontakt din tandlæge.
Kilder
- https://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE9412727/bruger-du-mundskyl-eksperterne-har-en-bedre-loesning/
- http://altomtaender.dk/mundskyl
- https://www.sunstargum.com/dk/produkter/mundskyl.html
- https://www.carefreedental.com/resources/24-your-teeth/156-does-mouthwash-really-work-the-answer-may-surprise-you